Poikkeusvuosi 2020

Vuoden 2020 tulemme muistamaan ennen kaikkea koronasta. Covid-19-viruksen aiheuttama pandemia alkoi jylläämään jo alkuvuodesta, eikä loppua vielä näy, vaikka olemme saaneet maailmalta positiivisia uutisia koronarokotteesta. Maailman laajuisen pandemian leviämisen pysäyttämiseksi asetetut liikkumisrajoitukset ovat iskeneet kovaa eri toimialojen yrityksiin, eikä polttoaineala ole poikkeus. Perusliikennepolttoaineiden eli bensiinin ja dieselin myynti on pudonnut vuonna 2020 Suomessa useita prosentteja vuoteen 2019 verrattuna. Ilokseni voin todeta, että SEO:n myynti on vastaavana aikana pysynyt vuoden 2019 tasolla. Tätä voin pitää erinomaisena suorituksena.

Onnistuminen on vaatinut SEO-kauppiailta kovaa työtä ja liiketoiminnan sopeuttamista muuttuneisiin tarpeisiin. Myyntiä on myös suojellut SEO-ketjun rakenne, koska asemaverkostomme peittää Suomen tasaisesti aina Nauvosta Nuorgamiin. Liikkumisrajoituksista johtuen suomalaiset ovat tämän vuoden aikana panostaneet kotimaan matkailuun, mikä on tuonut meillekin uusia asiakasvirtoja. Lisäksi monilla haja-asutusalueilla SEO on kylän ainoa palvelukeskus.

Poikkeusaika on otettu SEO:lla kehittämisen ja uusiutuvuuden näkökulmasta. Olemme keskittäneet resurssejamme enemmän liiketoimintamme kehittämiseen, jotta voimme jatkossakin palvella asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla. Olemme tehneet merkittäviä järjestelmäuudistuksia, joista suurin on ollut uuden toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto. Teknisten projektien lisäksi olemme ottaneet vuoden 2020 aikana käyttöön ensimmäiset biokaasuasemamme Ala-Temmeksen ja Oulun Kaakkurin SEO-asemilla. Lisäksi olemme loppuvuodesta aloittaneet ensimmäisen sähkölatauspisteemme toiminnan Sodankylän SEO-asemalla. Tavoitteenamme on kerätä kokemuksia biokaasuasemista ja sähkölatauspisteistä, jotta voimme palvella tulevaisuudessa paremmin myös uusiutuvia polttoaineita käyttäviä ajoneuvoja.

Siirtyessämme kohti vuotta 2021 polttoainealalla vallitsee odottava tunnelma. Suomen hallitus on linjannut tavoitteeksi saavuttaa täysin hiilineutraali yhteiskunta vuonna 2035. Tavoitteen saavuttamiseksi tilatussa asiantuntijaraportissa esitetään yhdeksi keinoksi lisätä sähköautojen määrää 700 000:een ja joukko muita toimenpiteitä. Kaikki esitetyt toimenpiteet ovat omiaan vähentämään perinteisten liikennepolttoaineiden myyntiä. Tästä huolimatta näkemykseni mukaan SEO:n kaltaiselle polttoainejakelijalle ja SEO-kauppiaille on kysyntää vielä pitkäksi aikaa.

Hyvää joulua ja rauhallista uutta 2021!

Arto Viljanen
toimitusjohtaja