)
SEO haastatteli eduskunnassa kansanedustaja Heikki Auttoa Lapin vaalipiiristä. Heikki Autto on muun muassa eduskunnan puhemiesneuvoston jäsen, suuren valiokunnan puheenjohtaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen. Omien verkkosivujensa mukaan Heikki Autto on ”Lapin asialla”.
Lapissa välimatkat ovat pitkiä. SEOlla ja SEO-kauppiailla on Lapin alueella x asemaa. Haluamme mahdollistaa suomalaisten liikkumista, turvata tärkeitä palveluja pienillä paikkakunnilla, työllistää ja pitää koko Suomea elinvoimaisena. Kansanedustaja Heikki Autto, miten näette SEO-asemien merkityksen tai ylipäänsä huoltoasemien merkityksen?
Ensinnäkin täytyy sanoa, että huoltoasemat ovat tärkeä tuki tässä työssä, jota teen. Kilometrejä kun Lapissa kertyy.
Toimiva huoltoasemaverkosto Lapissa on aivan ratkaisevaa arjen sujuvuuden kannalta. Kerrassaan korvaamattoman arvokkaiksi koen yrittäjävetoiset lämpimät asemat, joissa saa muitakin palveluja kuin polttoainetta ja tarvittaessa vaikka apua, jos on joku sellainen asia siellä tien päällä mihin apua tarvitsee. Olen pannut positiivisesti merkille, että monet SEO-asemat ovat nimenomaan yrittäjävetoiselta pohjalta konseptiaan kehittäneet. Esimerkiksi Muonion SEO-asemalta on saatavilla monipuolinen palvelutarjonta, hyvä ruokailu ja jopa majoitusmahdollisuuskin samassa paikassa.
Miten näette huoltoasemien tulevaisuuden?
Uskon, että erityisesti Lapissa palveluiden monipuolistamiseen kannattaa panostaa. Lappi on juuri nyt valtavan vetovoimainen kohde ja Lapilla ja koko Suomella on tässä ajassa mahdollisuus lisätä kiinnostavuutta matkailumaana. On tärkeää, että autoileville matkailijoille on tarjolla monipuolisia palveluja ja pysähdyspaikkoja. Yrittäjät ovat tässä todella tärkeitä Suomen tulevan kasvun rakentajia myös matkailun saralla.
En näe, että meidän pitäisi tulevaisuudessa kerätä liikenteestä näin paljon veroja kuin aiemmin on tehty.
)
Mitä Kokoomus on tehnyt tai tekee sen hyväksi, että SEO-kauppiaiden kaltaisilla yrittäjillä olisi paremmat edellytykset tehdä yrittää?
Tämä hallitus on voimakkaasti panostanut yrittäjyyden edellytyksiin ja esimerkiksi työllistämisen kynnystä on pyritty madaltamaan eri tavoin. On laajennettu paikallisen sopimisen mahdollisuuksia niin, että yrittäjä pystyy omien työntekijöidensä kanssa entistä paremmin sopimaan työn tekemisen ehdoista. Kaiken kaikkiaan tietenkin hallituksen tavoitteena on suomalaisten ostovoiman kääntäminen kasvuun, kansantalouden kääntäminen kasvuun ja valtion velkaantumisen kääntäminen laskuun. Kun näiden asioiden puolesta päivittäin töitä tehdään, niin tämä varmasti rakentaa tulevaisuuden pohjaa myös SEOn huoltamoyrittäjille.
Ja sitten siihenhän me ollaan hallituksena sitouduttu, että hallituksesta johtuvista syistä polttoaineiden hinnat kuluttajille eivät nouse ja historiallisesti jopa polttoaineveroa on laskettu.
Nyt päästiinkin veroasioihin. Puhutaan vähän liikenteen kokonaisverouudistuksesta, joka etenee kulisseissa tai sitten ei etene. Mikä on sinun mielipiteesi siitä, miten verotusta kokonaisuudessaan liikenteen osalta pitäisi uudistaa vai pitäisikö ollenkaan?
Monista historiallisista syistä Suomessa on päädytty tilanteeseen, jossa kokonaisverokertymästä hyvin suuri osa kerätään erilaisina veroina liikenteestä. Korkeaa verotusta on perusteltu mm. ympäristösyillä, mutta tämän lisäksi autoilua on pidetty myös luksustuotteena.
Katson, että Suomessa autoilu kuuluu lähes jokaisen arkeen ja pitkien välimatkojen vuoksi se on monille välttämättömyys. En näe perusteita sille, että autoilua pidettäisiin Suomessa luksuksena. Liikkumista ylipäätään ei ole järkevää verottaa, koska kansantalouden toiminta edellyttää ihmisten ja tavaran liikkumista.
En näe, että meidän pitäisi tulevaisuudessa kerätä liikenteestä näin paljon veroja kuin aiemmin on tehty. Hallitusohjelman mukaisesti työryhmä tulee pohtimaan, miten liikenteen verotus tulevaisuudessa tulisi järjestää. Todennäköisesti siitä näkökulmasta, että veroa maksettaisiin hieman enemmän siellä, missä on tarjolla verovaroin rahoitettua joukkoliikennettä ja hieman vähemmän siellä, missä oma auto on käytännössä ainoa vaihtoehto kulkemiseen. Ajettuihin kilometreihin perustuva autovero on myös yksi vaihtoehto, jota työryhmä tullee harkitsemaan.
Mikä on mielestäsi tällä hetkellä Suomessa polttoainepolitiikan olennaisin kysymys?
Mielestäni olennaisinta on, miten päästökauppa ja jakeluvelvoite vaikuttavat polttoaineen hintaan. Samoin EU:n tasolla yleinen kauppapoliittinen tilanne on kiinnostava. Esimerkiksi miten orastava kauppasota Kiinan ja mahdollisesti USA:n kanssa tulee vaikuttamaan vaikkapa polttoaineen ja sähköautojen hintoihin. Poliittisilla valinnoilla täytyy varmistaa, että liikkuminen kumipyörillä on tässä pitkien välimatkojen maassa edelleenkin mahdollista ja kaikkien saavutettavissa.
SEO-kauppiaat, joita on siis n. 140 kappaletta Suomessa, palvelevat erityisesti yksityisautoilijoita. Millaisella autolla kansanedustaja Heikki Autto ajelee?
Meillä on iso perhe ja sitä varten täytyy olla menopeli monenlaiseen erilaiseen tarpeeseen. Meillä on kolme autoa: Volkwagen Caravelle, johon mahtuu meidän koko nelilapsinen perhe, Skoda Octavia kauppa-autona ja vielä Ford Mondeo minun ”harrastustoimintaani” varten, kun varsinkin vaalien takia täytyy olla liesussa pitkin maata. Ford ja Skoda ovat bensa-autoja, Caravelle on diesel.
Paljonko teille kertyy kilometrejä?
Ajetut kilometrit vaihtelevat vuodesta toiseen. Olen ollut ehdolla esimerkiksi Euroopan parlamentin vaaleissa, joissa vaalipiiri on koko Suomi. Suomen pinta ala on 300 000 neliökilometriä ja pelkästään yksittäisen EU-vaalikampanjan aikana voi tulla useampia kymmeniätuhansia kilometrejä. Tavallisena vuotena, kun ei ole vaaleja, kilometrejä tulee parikymmentätuhatta.
Mitkä ovat teille henkilökohtaisesti on tärkeimmät palveluaseman ominaisuudet Lapissa?
Lapsiperheelle olennaista on siisteys ja hyvät vessat. Ja yleinen lapsiystävällisyys. Suomessa voitaisiin ylipäänsä panostaa vähän enemmän lasten huomioimiseen ja siten luotaisiin lapsimyönteistä ilmapiiriä.
Kuvat: Tuomas Stockel
Lisää tarinoitamme