TARINA 37/40: MILLÄ TULEVAISUUDEN AUTOT KULKEVAT?

Huoltoasemat ovat tarjonneet autoilijoille menovettä iät ja ajat. Pistoolilla tankataan yleisesti edelleen joko bensiiniä tai dieseliä. Mutta entä tulevaisuudessa? Millä tulevien vuosikymmenten aikana autot kulkevat? Muutoksia on luvassa joka tapauksessa, mutta mikä mahtaa olla se toimivin ratkaisu fossiilisten polttoaineiden korvaajaksi? Tässä muutamia ajatuksia ja vaihtoehtoja.

Bensiini- ja dieselmoottorit ovat olleet valtavirtaa autoilun maailmassa jo pitkään. Mutta. Fossiiliset polttoaineet on korvattava ennemmin tai myöhemmin uusiutuvilla energianlähteillä. Monenlaisia vaihtoehtoja on jo markkinoilla, mutta kaikki ne ovat toistaiseksi vähemmistössä maailman mittakaavassa.

Sähköautot ovat ehkä se suurimman huomion saanut tulokas, mutta paljon muutakin on saatavilla. Biokaasu, vety ja etanoli ovat kaikki jo nyt markkinoilla, tosin hyvin pienissä määrin bensa- ja dieselautoihin verrattuna. Tämän lisäksi kahden eri voimanlähteen autoja näkyy tien päällä jo hyvin usealla eri automerkillä.

”Sähköautot ovat ehkä se suurimman huomion saanut tulokas, mutta paljon muutakin on saatavilla.”

Sähköautoilu on noussut median silmissä suosituimmaksi vaihtoehdoksi puhtaamman liikenteen puolesta. Hiljaiset ja tehokkaat sähköautot ihastuttavatkin monia autoilijoita. Mutta onko sähköstä korvaamaan fossiiliset polttoaineet isommassa mittakaavassa?

Sähköautoilun ongelma on se, että valtaosa maailman sähköntuotannosta tehdään kuitenkin fossiilisilla energianlähteillä. Tämän vuoksi sähköautoilu ei välttämättä olekaan se makrotason ratkaisu, jota nyt kiivaasti liikenteeseen haetaan. Onneksi on olemassa muitakin vaihtoehtoisia energianlähteitä, jotka ovat uusiutuvia – kuten biokaasu. Vety on yksi mahdollisuus, mutta ei sekään ongelmaton esimerkiksi jakeluinfran uusimisen suhteen.

” Onneksi on olemassa muitakin vaihtoehtoisia energianlähteitä, jotka ovat uusiutuvia – kuten biokaasu.”

Kaksipolttoaineiset seuraava steppi?

Autoilu on suuren muutoksen edessä ja oikeastaan jo keskellä sitä. Paluuta vanhaan ei enää ole, nyt vain täytyy löytää toimivimmat tiet kohti uusiutuvan energian liikennettä. Ehkäpä seuraava askel onkin juuri eri energiamuotojen yhdistelmät. Esimerkiksi bensan ja biokaasun yhdistelmä saattaa olla välivaiheena toimiva, kunnes maailma on valmis siirtymään täysin uusiutuvien energiamuotojen käyttäjäksi.

SEO:n arvoista neljäs vaan ei vähäisin on: uusiutuva. Siksi kehitys, nykypäivä ja tulevaisuus näkyvät valinnoissamme joka päivä.