Bensaa!

Kuka SEO-kauppias sai kunnian vastaanottaa historian ensimmäisen bensakuorman vuonna 1979? Ensimmäiset toimitukset tapahtuivat kesäkuussa 1979 Nesteen Kokkolan varastolta käsin Lapualle, Kankaanpäähän ja Sumiaisiin.

Kun ensimmäiset toiminnan aloittamiseen vaadittu 50 SEO-aseman verkosto oli saatu kasatuksi vuonna 1978, alkoi valmistautuminen varsinaiseen liiketoimintaan, eli polttoaineiden myyntiin. Sitä ennen oli vielä kuitenkin monta asiaa tekemättä.

SEO:n perustamisesta meni vielä kuukausia, ennen kuin yhtään litraa bensaa saatiin myyntiin. Kaikki mahdolliset valmistelut piti olla tehtynä. Tarvittiin tietenkin henkilökuntaa osuuskunnan konttorille, laskutusnumerot, hallinnolliset asiat, kirjanpito kaikkinensa ja niin edelleen. Alkuvuodesta 1979 kaikki oli vihdoin valmista polttoainetilauksille

.

”Alkuvuodesta 1979 kaikki oli vihdoin valmista polttoainetilauksille.”

Historian ensimmäinen kuorma SEO-bensaa lähti siis keväällä 1979. Kuka sai luvan olla ensimmäinen, sitä tarina ei kerro. Mutta kuormakirja numero kaksi on tallessa, ja siinä lukee: Sumiasten SEO-asema. Kuorma saapui Kokkolasta Sumiaisten asemalle, ja se oli kooltaan useita kymmeniä tuhansia litroja.

Tilaukset olivat alusta asti suuria, sillä asemathan olivat vaihtaneet SEO-lipun alle muilta ketjuilta – Essolta ja Unionilta – joten kauppiailla oli jo valmiiksi isoja säiliöitä. Siitä se kaikki lähti liikkeelle, eikä loppua näy. Kuorma toisensa jälkeen on tilattu SEO:n asemille ympäri Suomen, etelästä pohjoiseen.

Lastaustapa muuttunut

Vielä SEO:n alkuaikoina  säiliöautot lastattiin terminaaleissa yläkautta. Voi vain kuvitella, millaiset bensiinihöyryt nousivat ilmaan aina täytön aikana. Käryt tulivat tietenkin suoraan auton täyttäjän sieraimiin. Sellaisia päästöjä ei nykypäivänä enää suvaita – ja hyvä niin. Nykyään autot täytetään alakautta, ja bensiinihöyry otetaan talteen ja palautetaan nesteytettäväksi. Viimeisimmät päältä lastattavat säiliöautot ja lastauslaitteet poistuivat tosin Suomesta vasta 2000-luvun alussa. 

”Käryt tulivat tietenkin suoraan auton täyttäjän sieraimiin.”

Pitkälle on tultu SEO:n ensimmäisistä polttoainekuormista. Vuodesta 1979 asti SEO:n asemilla on tankattu miljoonia litroja joka vuosi. Nykyään SEO myy yli 130 miljoonaa litraa polttoainetta vuodessa ympäri Suomen. 

Entäpä se Sumiaisten SEO, joka sai kuorman numero 2? Siellä se on, edelleen, ja palvelee asiakkaitaan. Ties monettako kuormaa siellä parhaillaan myydään.