HUHTIKUUN KUUKAUDEN KAUPPIAS: Mika Kuusela

Huhtikuun kuukauden kauppiaaksi on valittu Mika Kuusela Oy:n Mika Kuusela, kuka pitää Vanttauskosken SEO-asemaa.

Mika Kuusela perheineen on tunnettu yrittäjäperhe Vanttauskoskella. Mikan lisäksi perheeseen kuuluu vaimo, kuusi lasta ja neljä lastenlasta. Ahkerana yrittäjänä tunnettu Mika ei vapaa-ajallakaan laiskottele, vaan aika menee hevos- ja musiikkiharrastusten parissa. Raviharrastusta varten perheellä on oma talli, jossa asustaa perheen kuusi ponia ja kaksi hevosta. Lisäksi Mikalla on yksi kimppahevonen, joka on muualla treenissä. Hevosten lisäksi musiikki on vahvasti läsnä Mikan arjessa. Useimmiten Mika soittaa pianoa omaksi ilokseen, mutta välillä hän ilahduttaa aseman asiakkaita soittamalla heille livemusiikkia. Mika on myös perustanut mieskuoron ja ollut järjestämässä isoja  paikallisia kirkkokonsertteja.

Mika aloitti yrittäjän uran jo varhaisessa vaiheessa, kun hän ryhtyi vuonna 1988 ennen armeijaan lähtöä traktoriyrittäjäksi. Armeijan jälkeen vuonna 1992 Mika aloitti polttoainekauppiaana Kesoilin väreissä. Jakeluasema oli samalla tontilla, jossa hänen tätinsä piti kahvilaa. Samana vuonna Mika perusti myös Mikan Pubin, jossa huviluvan vapautumisen jälkeen vietettiin rattoisia tansseja. Mikan Pubissa oli parhaimmillaan viisi vierasta työntekijää. Pubin ja aseman ohella Mika toimi vielä Tarmo kauppiaana. Vuonna 1995 Mika otti irtioton yrittäjyydestä ja meni ensimmäistä kertaa muualle töihin paikalliseen K-Marketiin. Mika ehti olla toisen palkkalistoilla 6kk ennen kuin alkoi itse K-Kauppiaaksi. K-Kauppiaana ollessaan hän suoritti yrittäjän ammattitutkinnon ja arvojohtamisen erikoistutkinnon. Paikallisena K-Kauppiaana hän toimi vuoteen 2005 asti, jolloin lapsen sairastuminen laittoi asiat uuteen näkökulmaan. Tuolloin oli aika laittaa yrittäjän ura katkolle ja panostaa perheeseen.

Vuoden tauon jälkeen vuonna 2006 Mika palasi yrittäjäksi, kun paikallinen St1-kauppias kauppasi asemaansa. Polttoaineiden jakelu jatkui St1:n väreissä ja asemarakennus uudistettiin, jossa aloitettiin kahvila-ravintola Mikako. St1:n kanssa oli menossa toinen sopimuskausi, kun Mikasta alkoi tuntua, että onkohan tämä ketju heille oikea. SEO:n kenttäpäällikkö Juha Tikan aiempi yhteydenotto oli jäänyt mieleen kummittelemaan ja St1:n sopimuskauden tullessa päätökseen aloitettiin neuvottelut SEO:n kanssa. Neste yritti myös päästä sopimukseen Mikan kanssa, koska Mika toimii myös K-Kauppiaana. Mika osti vuonna 2008 aseman kanssa samalla tontilla sijaitsevan K-Kaupan kiinteistön itselleen ja jatkoi uraansa myös K-Kauppiaana. Lopulta valinta oli SEO ja asema vaihtoi vuonna 2017 SEO:n väreihin. Ketjun vaihdos oli asemapaikan kannalta kotiin paluu, koska kyseinen jakeluasema oli ensimmäisen omistajan kanssa kuulunut SEO-ketjuun. Mika kuvailee SEO:a luotettavaksi yhteistyökumppaniksi, joka ei peri kauppiailtaan brändi- ja ketjumaksuja. Polttoainejakelu tapahtuu automaattiasemana, mutta samassa pihassa, kun tehdään töitä niin aina asiakkaat saavat apua ongelmatilanteisiin. Vuonna 2017 Mika sai myös K-Kauppiasliitolta diplomikauppiaan arvonimen ja suoritti strategisen johtamisen erikoisammattitutkinnon.

Mika on panostanut vuosien varrella toiminnan kasvattamiseen ja myös ennen kaikkea uudistamiseen. Viimeisin suurin investointi oli, kun K-Kaupan kiinteistön viereinen tila vapautui ja siihen tehtiin kahvila-ravintola. Seuraava suurempi muutos tulee pihapiiriin, kun paloasema siirtyy samalle tontille. Muutostyöt aloitetaan tulevana kesänä. Muita aseman yhteydessä toimivia palveluja ovat DB Schenker, Posti, Veikkaus, lääkekaappi, Alkon luovutuspiste, käteisnosto mahdollisuus, nettipääte ja tulostin. Suurin vetonaula on kuitenkin omat munkit, jota paistetaan monta kertaa päivässä ja lähes aina ne loppuvat kesken. Samalla tontilla Mikalla on myös majoitustoimintaa, mikä on toistaiseksi ollut koronaepidemiasta johtuen tammikuusta lähtien suljettuna. Normaalisti israelilaiset turistit ovat asemalle merkittävä asiakaskunta, kun heitä liikkuu tammikuusta aina huhtikuun puoleen väliin. Vanttauskosken asema on ainoa taukopaikka välillä Rovaniemi Posion Korouoma, mikä on ikijäätikköinen kallio, jota turistit käyvät ihailemassa. Yksi aseman erikoisuuksista on livemusiikki, jota asiakkaat arvostavat suuresti. Kauppiaan lisäksi asemalla esiintyy bändejä ja myös asiakkailla on mahdollisuus soittaa pianoa. Nyt korona-aikanakin Mikan soittaessa pianoa asiakkaat tulevat ikkunan taakse kuuntelemaan ja moikkaamaan. Asemalla järjestetään musiikkitapahtumien lisäksi muitakin tapahtumia, joista yksi suurimmista on Tunturirallin tankkauspiste. Tuolloin omalla tankkausreissulla saattaa törmätä Bottakseen tai Rovanperään.

Koronaepidemia on tuonut haasteensa myös Kuuselan liiketoiminnalle. Polttoainetoiminta ja Veikkaus-myynti ovat tippuneet 30%, mutta K-Kaupan puolella on sen sijaan tullut kasvua 30% ja asiakkaiden keskiostosten määrä on kasvanut hurjasti, kun taas asiakaskäynnit ovat vähentyneet. Mika ei ole tilanteesta masentunut, vaan sopeutunut tilanteeseen muuttamalla käytäntöjä ja kehittämällä uusia liiketoimintamuotoja. Kahvila-ravintola on suljettuna, mutta take awaynä saa ostettua kahvilatuotteita, jotka voidaan pakata yksittäispakkauksiin. Polttoainemyynti on normaalisti toiminnassa 24/7 ja kauppa aukioloaikojen puitteissa. Kaupassa on panostettu käsihygieniaan ja asiakkaita pyydetään desinfioimaan kätensä sisäänkäynnin vieressä löytyvällä desinfiointipumpulla. Asiakas WC:t on myös otettu pois käytöstä, koska niiden desinfiointi on monesti päivässä liian hankala urakka. Pahinta epidemiapiikkiä varten Mika on varannut henkilökunnalleen kirurgisia hengityssuojaimia, mutta toivottavasti siihen pisteeseen asti ei jouduta. Mika on myös varannut hiljaisimmat aamu- ja iltatunnit riskiryhmien käyttöön, jotta hekin itse pääsevät kauppaan. Lisäksi heti koronaepidemian alusta kauppatavaroita on toimitettu asiakkaille kotiin. Mikalla on myös kaksi verkkokauppaa työn alla, joista ruokatavaroiden verkkokauppa avaa sivunsa 15.5.2020. Toinen verkkokauppa tulee olemaan sellainen, mistä saa oikeastaan kaikkea aina karaokelaitteiden ja rakennustarvikkeiden ostamiseen.

Muille SEO-kauppiaille Mika lähettää terveiseksi oman suosikki sloganinsa, mikä sopii näihin vallitseviin poikkeusoloihin erinomaisesti: ” Nyt ei pidä juuttua, vaan muuttua!”.

Teksti: Johanna Silen, Kuvat: Mika Kuuselan kotialbumi