MAALISKUUN KUUKAUDEN KAUPPIAS: Janne ja Merja Pitkäranta

Maaliskuun kuukauden kauppiaaksi on valittu Meteora Oy:n yrittäjäpariskunta Janne ja Merja Pitkäranta, ketkä pyörittävät Isojoen SEO-asemaa.

Meteora Oy:n tarina alkoi vuonna 2007, kun Merja alkoi pitämään silloisen kylmäaseman pihassa olevaa kahviota edellisen kahvilayrittäjän lopettaessa toimintansa. Samalla Merja aloitti pihassa olevan kylmäaseman asemanhoitajana. Alusta alkaen kahvilatoiminnan rinnalla on kulkenut Matkahuollon palvelut, Veikkaus ja Toto. Muutaman vuoden ajan Merja pyöritti yksin liiketoimintaa, kunnes vuonna 2009 Janne lopetti palkkatyöt ja siirtyi myös kokopäiväisesti yrittäjäksi. Tuolloin aloitettiin kahvilatoiminnan rinnalla pienkonehuolto, autohuolto ja rengastyöt. Lisäksi kahvilan puolella aloitettiin tarjoamaan arkisin lounasta noutopöydästä.

Vuonna 2011 Pitkärannoille tarjottiin pihassa olevaa kylmäasemaa, kun vuokrasopimus umpeutui edellisen polttoaineiden jakelijan kanssa. Lyhyiden neuvottelujen jälkeen kylmäasema avattiin SEO:na vuonna 2012. Polttoaineiden myynti lähti hyvin käyntiin ja jo 9.4.2013 Meteorasta tuli SEO-jäsenkauppias. Isojoen asema on alkujaan perustettu 1960-luvun alussa IKH:n perustajien Antti ja Raili Alakorteksen toimesta. Lähes 60 vuoden aikana polttoaineita on ehditty myymään Shellin, Kesoilin, Unionin, Nesteen, St1:n ja nyt viimeisimpänä SEO:n väreissä. Vuosien varrella jakelupisteen paikka on vaihdettu ja viimeisin suuri remontti on tehty vuonna 2001, jolloin uusittiin polttoainesäiliöt.

Pitkärannat ovat kasvattaneet liiketoimintaansa tasaiseen tahtiin ja heidän SEO-asemaansa voi kutsua täydenpalvelun asemaksi. Vuonna 2016 tehtiin suurimmat investoinnit, kun Pitkärannat ostivat tontin ja kiinteistöt itselleen. Kiinteistökaupan myötä pystyttiin ottamaan aiemmin vuokranantajalla ollut kiinteistö omaan käyttöön ja kunnostamaan nykyaikainen huoltohalli, jonne saatiin kaksi nosturia sekä erinomaiset puitteet renkaiden vaihtoon. Samoihin tiloihin Pitkärannat rakennuttivat pesuhallin linjastoineen. Tällöin vanha korjaamotila saatiin vapautettua Matkahuollon käyttöön. Nykyään Meteoran autohuolto on osa Autonomi-ketjua ja rengaskumppaniksi on valikoitunut Vianor. Autohuollon ja rengaspalvelun lisäksi myymälästä löytyy kattava valikoima autotarvikkeita ja varaosia.

Liiketoiminta alkoi kahvilapuolesta ja edelleen Merjan leipomat herkulliset pullat, leivät ja sämpylät ovat suurin vetonaula. Lisäksi Merja tekee upeita kakkuja tilauksesta. Lounastarjoilun lisäksi nykyään tarjotaan myös X-meal hampurilaisaterioita ja Pizzavarikon pizzoja, jotta ruokaa on aina saatavilla.

Koronavirus ja siitä johtuva poikkeustilanne on tuonut haasteita Pitkärantojenkin liiketoiminnalle, mutta he tekevät kaikkensa, jotta tästäkin selvitään. Tällä hetkellä he tarjoavat asiakkailleen lounasta ja kahvilatuotteita take awaynä. Matkahuollon palvelut, autohuolto, rengasmyynti ja polttoaineiden jakelu toimivat poikkeusolojen sallimissa rajoissa.

Muille SEO-kauppiaille Janne ja Merja toivottavat jaksamista näinä epävarmoina aikoina!

Teksti: Johanna Silén, Kuvat: Tuomas Puronen