SEO yhteistyöhön Suomen Paralympiakomitean kanssa

SEO lanseerasi vuoden 2021 loppupuolella vastuullisuusohjelman, mikä koostuu viidestä eri osa-alueesta. Yksi näistä osa-alueista on vastuullinen markkinointi ja vastuullisuusviestintä, missä arvopohjainen toiminta ja sosiaalinen vastuu ovat merkittävässä roolissa. Meille on tärkeää, että pystymme lunastamaan antamamme arvolupaukset ja viestimään toimistamme läpinäkyvästi. Haluamme olla asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme luotettava kumppani.

Paraurheilu on ollut osa SEO:n vastuullisuustyötä vuodesta 2019 lähtien. Olemme olleet mukana tukemassa EPYG – European Para Youth Games -kilpailuja 2019 ja 2022 sekä Special Olympics -kilpailuissa 2019 SEO oli tukemassa jalkapallojoukkuetta. Merkittävin ja pitkäaikaisin yhteistyömme paraurheilun saralla tähän mennessä on pyörätuolikelaaja Henry Mannin kanssa. Henry on ollut osa SEO Energiaa -tiimiä vuodesta 2020.

Vuonna 2023 vastuullisuustyömme jatkuu uuden kumppanin kanssa, kun aloitamme yhteistyön Suomen Paralympiakomitean kanssa. SEO ja Suomen Paralympiakomitea jakavat saman arvomaailman, minkä pohjalta on hyvä kehittää yhdessä vastuullisuustyötä. Yhteistyöllä on tärkeä sosiaalinen vastuu, kun arviolta noin 15 % suomalaisista on jokin vamma, mikä tuo haasteita arkeen ja liikkumiseen. SEO tulee olemaan vahvasti mukana Tulevaisuuden tähdet -ryhmän tukemisessa, johon valitaan vuosittain 25 lupavaa nuorta paraurheilijaa. Tulevaisuuden tähdet -ryhmä saa upean esikuvan vuodelle 2023, kun vastuullisuustyöhön SEO:n kanssa lähtee Energiaa-tiimimme urheilija Henry Manni.

Mitä Tulevaisuuden tähdet -ryhmä antaa nuorille paraurheilijoille menestyneen paraurheilijan näkökulmasta katsottuna?

Suomen Paralympiakomitea perusti nuorten paralympiaryhmän vuonna 2009. Pääsin heti ensimmäisessä valinnassa mukaan yhdessä 16 muun suomalaisen lupaavan paraurheilijan kanssa. Siitä porukasta paralympiamitalin on saavuttanut lisäkseni ainakin Amanda Kotaja. En löytänyt täyttä listaa mukana olleista 17 urheilijasta, mutta ainakin Aleksi Kirjonen, Liisa Lilja, Antti Latikka, Leo Lähteenmäki ja Meri Maari-Mäkinen ovat ponnistaneet siitä porukasta paralympialaisiin.

Olin mukaan valittaessa 17-vuotias nuori mies, jolla oli useita vuosia kovaa harjoittelua takana, muttei vielä hirveästi tietoa ja järkeä. Ryhmän toiminta oli käytännössä noin neljä leiriä vuosittain Pajulahden urheiluopistolla. Totta kai harjoittelu oli tärkeä osa leirejä, mutta luennot ja muu sparraus kuitenkin tärkein. Ehkä hieman kliseisesti sanottu, mutta usein leireillä esitetyt kysymykset olivat tärkeämpiä kuin mahdollisesti saadut vastaukset. Konkreettisena esimerkkinä meillä oli esimerkiksi ravintovalmennusta Mina Mojtahedin vetämänä. Mina on itse entinen kovan luokan paralympiaurheilija, joka on muun muassa Yhdysvalloissa tehnyt ravitsemustieteen väitöskirjan. Paralympiakultamitalisti Markku Niinimäki oli yksi ryhmän vetäjistä ja esimerkiksi moninkertainen paralympiamitalisti Rauno Saunavaara oli myös aktiivisesti mukana leireillä. Rauno “Rane” oli tuohon aikaan myös minun henkilökohtainen valmentajani.

Treenin, kovan luokan ammattiosaajien sekä esikuvien lisäksi tarjolla oli muiden nuorten tulevaisuuden tähtien seura ja esimerkki. Monet paraurheilijat treenaavat paljon itsekseen, kun isoja ryhmiä ei välttämättä ole. Leireillä saa myös vertaistukea, mikä on osaltaan tärkeää. Koen ryhmän vahvuuden olevan yhdessä tekeminen sekä toisilta ja asiantuntijoilta oppiminen lajista riippumatta. Vertaistuki ja esikuvat ovat kummatkin tärkeitä ryhmän kannalta. Nuorten ryhmästä kasvoin yli, mutta nykyään SEO ENERGIAA-tiimin jäsenenä pääsen viettämään aikaa ja oppimaan muilta samassa asemassa olevilta urheilijoilta.

Vuonna 2022 Nuorten paralympiaryhmä muutti nimensä Tulevaisuuden tähdiksi. Tulevaisuuden tähdet -ryhmän avulla voidaan saada paljon hyvää aikaan ja antaa nuorille tähdille eväitä loistaa kirkkaasti ja pitkään. SEO tekee todella tärkeää työtä tukemalla Tulevaisuuden tähdet -ryhmän toimintaa.

Toivotamme vuoden 2023 Tulevaisuuden tähdille menestyksekästä vuotta ja odotamme innolla, mitä yhteinen tulevaisuus tuo tullessaan!

-Johanna Silén ja Henry Manni

Johanna Silén

SEO:n markkinointi ja viestintävastaava

Henry Manni

pyörätuolikelaaja ja SEO Energiaa-urheilija