Henry: Vuoden 2023 tavoitteet & panokset

Tänä vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta ensimmäisistä aikuisten arvokisoista ja samalla ensimmäisestä aikuisten arvokisamitalista. Silloin kyseessä oli MM-pronssi. Näihin kymmeneen vuoteen on mahtunut yhteensä kaksi EM-hopeaa, kymmenen Euroopan mestaruutta, neljä MM-pronssia, MM-hopea sekä paralympiapronssi.

Vuosi 2023 alkoi vauhdikkaasti Urheilugaalasta. Siellä SEO:lla oli oma pöytä, jossa pääsin vierailemaan ja tapaamaan uusia tuttavuuksia. Sain myös kehuja näistä blogiteksteistä, mikä lämmitti mieltä 🙂 Muutenkin ilahduttavan moni on antanut myönteistä palautetta kirjoituksista. Se aina motivoi myös panostamaan näihin teksteihin, kiitos palautteesta.

Tässä vaiheessa vuotta treenataan ja tehdään töitä, jotta kesällä välineet ja mies olisivat kunnossa. Kisat alkavat tuttuun tapaan toukokuussa Sveitsissä. Sveitsissä on tiedossa jälleen kolmet todella kovan tason kilpailut, joissa on hyvä mahdollisuus tehdä uusia ennätyksiä. Kenttä on todella nopea, tuulet usein hyvät ja kirittäjät maailman parhaita.

Kesän tärkeimmät kisat kisataan kuitenkin Pariisissa heinäkuussa. Jaossa on totta kai MM-mitaleja, jollaisen haluan. Edellisestä on aikaa kulunut jo reilut viisi vuotta. Vähintään yhtä paljon minulla on mielessä kuitenkin Pariisin paralympialaisten maapaikat. Paralympiamatkoilla (vammaluokassani 100 m & 800 m) on jaossa neljälle parhaalle suorat paikat seuraaviin paralympialaisiin. Olisi paljon mukavampi lähteä vuoteen 2024, jos paikka paralympialaisiin olisi jo ansaittu. Pariisin MM-kisojen lisäksi paralympiapaikan voi saada Koben MM-kilpailuista 2024 toukokuussa. Silloin jaossa on paikat vain kahdelle parhaalle.

Kolmas tapa on saada A-rajojen kautta paikka. A-rajan teko ei toki ole mikään ongelma, mutta kaikki rajan tehneet eivät suinkaan saa paikkaa paralympialaisiin. A-rajojen kautta ei pääse kisoihin kuin melko rajallinen määrä urheilijoita. Leikitään, että tuo määrä olisi yleisurheiluun kaikkiaan 100 paikkaa. A-rajojen tekijöitä on aina huomattavasti enemmän. Leikitään, että A-rajojen tekijöitä on 400. A-rajojen tekoajan umpeuduttua lasketaan kerroin jakamalla jaossa olevien paikkojen määrä (100) tehdyillä rajoilla (400). Tässä esimerkissä kerroin olisi 0,25. Oletetaan, että neljästäsadasta A-rajan tehneestä urheilijasta neljä olisi ollut Suomesta. Tällöin Suomen A-rajat (4) kerrotaan äsken lasketulla kertoimella (0,25). Tällöin Suomi saisi A-rajojen kautta yhden maapaikan ja valmennusjohto tekisi päätöksen, kuka neljästä urheilijasta paikan saa.

Neljäs tapa saada paikka on villi kortti, mutta nämä menevät usein nuorille urheilijoille. Ei toki aina.

Panokset kauteen ovat siis kovat ja tänä vuonna haluan ehdottomasti olla kunnossa. Sveitsin ja MM-kisojen lisäksi on kisoja totta kai myös Suomessa pitkin kesää. Niistä lisää lähemmin. On myös mahdollista, että tulee muitakin ulkomaankisoja, kuten viime kesänä Timanttiliiga tuli täysin yllättäen 🙂 Eiköhän tästä tule todella hyvä vuosi! Toivottavasti myös teillä kaikilla lukijoilla on vuosi alkanut hyvin ja myös jatkuu siten.

-Henkka