Henry: Testejä, välinekehittelyä ja uuden tuolin hankintaa

Maaliskuun alussa oli jo hyvin tutut testit Espoossa Esport Arenalla. Testit toteuttaa pääasiassa Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihu. Tulokset sivusivat ennätyksiä, mutta hajonta oli huomattavasti aiempaa pienempää. Testeihin ei sattunut aivan paras päivä ja olin hieman jumissa jo testeihin mennessä, kun testiviikon fysioterapia oli jäänyt välistä. Ehkä ihan hyvä, että tässä kohtaa vuotta testit jättävät hieman hampaankoloon. Urheilussa liika tyytyväisyys on harvoin hyvästä.

Kuten aiemmissa blogeissa olen kertonut, ovat välineet olennainen ja välttämätön osa pyörätuolikelausta. Myös viime aikoina välineet ovat olleet päivittäin työn alla. Nykyinen kisatuolini on jo vuodelta 2015 ja varatuoli vuodelta 2013. On siis korkea aika päivittää kalustoa. Alumiiniset tuolit ovat sinänsä kestäviä, jos lentoyhtiöt ovat armollisia, mutta eivät ikuisia. Tuolin mitoitus on todella tarkkaa ja olemmekin käyttäneet paljon aikaa mittojen mittaamiseen ja miettimiseen. Tarkoitus oli saada tuoli jo hieman aiemmin, mutta nyt uuden tuolin saaminen venyy kesäkuulle. Toivottavasti uusi tuoli tuntuu heti hyvältä. Muutoin täytyy vielä ensi kesä kisata vanhalla ja tulevana talvena ajaa uusi sisälle. Tällä hetkellä käyttämäni tuoli oli pitkään minulla varastossa, kun se ei vain mitenkään meinannut tuntua hyvältä. Lopulta palaset vain loksahtivat paikoilleen.

Huipputason tuolien kysyntä on niin rajattua, etteivät valmistajat sponsoroi tuoleja kuin korkeintaan oman maansa parhaille kelaajille. Suomesta ei löydy yhtäkään valmistajaa, joten ilman yhteistyökumppanien tukea ei tuolin hankinta olisi mahdollista. Kiitos siis tässäkin yhteydessä SEO:lle!

Tuolin lisäksi myös kelauskapula on olennainen väline pyörätuolikelauksessa. Kapulalla lyödään kelauskehään kelatessa. Kihulla on ollut hankerahoitus, jonka puitteissa on kehitetty mittaustekniikoita erilaisten kapuloiden vertaamiseen. Olen ollut urheilijana isossa roolissa tässä hankkeessa ja pääsinkin kahdeksi päiväksi Jyväskylään tekemään testejä ja pohtimaan kapuloita. Nyt mielenkiinnolla odotan, minkälaisia tuloksia tuli. Esimerkiksi liikeanalyysissä kuvataan neljällä kameralla ja data täytyy myöhemmin käsitellä koneella. Näiden testien analysointi ei välttämättä ole myöskään prioriteetti yksi, mutta mielenkiinnolla odotan, kuinka hyvin erilaiset kapulat näkyvät datasta. Vaikka kaikkia hienoja ja erilaisia mittalaitteita onkin, täytyy urheilijana muistaa myös kuunnella itseä ja omia tuntemuksia. Jollei anna omalle fiilikselle ja tunteelle riittävästi painoarvoa, voivat asiat mennä nopeasti sekaisin.

Uusimmat kapulat ovat nyt tuntuneet todella hyviltä ja myös treeneissä tulokset ovat olleet hyviä. Tuskin maltan odottaa, että toukokuussa pääsen taas Sveitsiin kisaamaan.

-Henkka