Henry: Alkukevään testit lupaavat hyvää

Olin ensimmäistä kertaa KIHUn (Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus) testeissä vuonna 2007. Olemme tehneet erilaisia projekteja, mutta viime vuosina yhteistyö on ollut lähinnä muutaman kerran vuodessa tehtäviä kelaustestejä. Testit ovat sinänsä hyvin yksinkertaisia, mutta vertaamalla aiempiin kertoihin/vuosiin selviää, missä kunnossa olen. Ensiksi tehdään 10 ja 40 m lähtöjä ja otetaan ajat kennoilla. Sen jälkeen on MART-testi (Maksimaalinen anaerobinen testi).

MART-testin teemme siten, että lähden kelaamaan melko hitaasta vauhdista 150 m vetoja ja seuraava veto on aina edellistä 1,5 km/h nopeampi. Ennen testiä, vetojen välissä ja testin lopussa otetaan maitohapot verestä. Näin saamme selville, millä nopeuksilla maitohapot alkavat nousta, ja voimme tätä tietoa hyödyntää harjoittelussa.

Olemme kehittäneet kelauskapulaa lähtöä miettien, ja se tuntuu toimivan! Lähtö on ollut koko urani suurin heikkouteni. Helmikuun testeissä 10 m testiennätys parani 0,1s! Sekunnin kymmenys 10 metrillä on valtava parannus (100 m ennätykseni on 15,46). 40 metrillä testiennätys parani 0,13 s! Nyt olemme todella paljon edellä Rio-vuoden testituloksia. MART-testi oli myös hyvä. Pääsin yhden 1,5 km/h ”portaan” ylemmäksi, ja maitohapot eivät nousseet yhtä räjähtävästi ylös vaan kipusivat tasaisemmin.

Täytyy silti korostaa (myös itselle), että nämä ovat vain testituloksia ja ne oikeat tulokset täytyy tehdä kesällä kisoissa.

– Henkka