Satu: Syksyn tuulia

Kesän lämpimät ovat hiljalleen kääntymässä syksyn tuuliin ja sateisiin. Toki vielä muutamia kauniita päiviä on ollut ja ennen kaikkea syksyn väriloisto on alkanut niin maassa kuin puissakin. Myös ammuntakausi rupeaa kääntymään loppua kohden. Mikäli säät ovat jotakuinkin siedettäviä, tulen radalla käymään ja muutamia sarjoja ampumaan, mutta on selvää, että kiekkomäärä tästä pienenee harjoituskertaa kohden.

Edessä olisi ensikauden suunnittelu. Sinällään suunnittelua ei voi aivan päätyyn viedä, koska kansainväliseltä puolelta ei ole tullut kisoista tarkkoja ajankohtia. On vain ajanjakso, jolloin kisat pidetään. Toisekseen ei ole selvillä vielä miten maapaikkoja tullaan seuraaviin Olympialaisiin Pariisiin 2024 jakamaan. Siirrytäänkö suoraan jonkinlaiseen ranking-systeemiin ja maailmancupinkisoista ei enää jaettaisikaan suoria maapaikkoja. Nämä seikat ratkeavat viimeistään joulukuun alun paikkeilla, mutta meidän ampujien näkökulmasta toivoisimme aiempaa tietoa, jotta suunnittelun voisi viedä maaliin. Ensikauteen tulee jälleen matkustusta jonkin verran ja kun siihen lasketaan vielä leiritykset päälle niin tietää taas reissuissa olleensa. Voi vain sanoa, että kyllä on niin kiva olla kotona, Suomi on ihan huippu maa asua ja elää.

Asumisen lisäksi meillä on paljon mitä muilla mailla ei olekaan – vuodenajat. Vaikka nyt kohtapuoliin on alkamassa sateet ja loskat – ei haittaa, sillä meillä on varusteita, miten suojautua säällä kuin säällä. Kuitenkin ennen loskakautta riennetään metsään keräämään puolukat ja sienet talteen jatkojalostusta varten. Kuitenkaan kaikki mikä on punaista ei välttämättä ole tarve laittaa suuhun eli tunnistetaan esimerkiksi syötävät sienet myrkyllisistä. Maittavat sienikastikkeet valmistuvat hetkessä ja talvella pakastimesta voi ottaa keräämänsä puolukat ja valmistaa vaikkapa maistuvan vispipuuron.

Syksyn kulkuun kuuluu myös jahtikauden aloitukset. Sorsajahdissa olin aloitusiltana lähinnä koiran ohjaajana, mutta kyllä muutaman laakin laskin, että sorsan sain kanveesiin. Kyllä koirasta on iloa silloin, kun sorsa putoaa veteen ja sieltä se pitäisi joillain tapaa saada pois. Eipä kastu omat jalat, kun laittaa koiran asialle ja sekös vasta on nautinto koiralle, kun pääsee mieluiseen hommaan.

Syksyn tietää myös tulleen, kun katsoo ikkunasta ulos ja huomaa, että ikkuna kaipaavat kesän jäljiltä pesua. Pikkuhiljaa aloitella sitäkin – ei niin mukavaa hommaa, mutta huone kerrallaan niin ei töki. Pihapiirissäkin on ehostettavaa talvea varten ja callunoita vaihtaa kesäkukkasten tilalle. Näin maalla asuvalla kyllä riittää puuhasteltavaa.

Puuhastele sinäkin ja nauti syksyn tulosta ja väriloistosta.

                      SATU