Henry: Lapsuuden ja nuoruuden kilpailut

Meistä ainakin lähes kaikki ovat jossakin joskus kilpailleet – esimerkiksi koulukisoissa lapsena. Aloitin kilpaurheilun kanoottipoolon muodossa ensimmäisellä luokalla, muttei mennä siihen nyt. Muistan todella hyvin lapsuuden koululaiskisat ja etenkin kisamatkat. Vammaisille lapsille ja nuorille on järjestetty jo yli 30 vuotta Junior Games -kilpailuita. Olin peruskoulun aikana niissä ainakin kymmenen kertaa. Muistan hyvin, kun syksyllä 2004 Leo-Pekka Tähti antoi minulle nimikirjoituksen Ateenan paralympiavoittojensa jälkeen Junior Games -kilpailuissa, joissa olin kisaamassa.

Vuonna 2011 olin Junior Games -kilpailuissa opiskelijan ja ohjaajan roolissa opiskellessani liikuntaneuvojaksi Pajulahden urheiluopistolla. Rion paralympialaisten pronssin jälkeen vuonna 2016 pääsin itse jakamaan nimikirjoituksia urheilijavieraana kyseisiin kilpailuihin. Vuosina 2017-2019 olen ollut töissä yhtenä järjestäjänä ja nyt 2021 olin kilpailunjohtaja kyseisissä kisoissa. Työskentelen urheilun rinnalla 50 %:n työsopimuksella Paralympiakomitean lasten ja nuorten liikunnan suunnittelijana. Nyt hieman alle 30-vuotiaana voin sanoa, että tunnen Junior Games -kisat kohtalaisen hyvin ja ymmärrän niiden arvon ja hyödyt sekä ilot eri rooleissa toimiville henkilöille.

On vaikea sanoa, mikä johti uravalintoihini. Siitä olen kuitenkin varma, että nuoruuden positiivisilla kilpailukokemuksilla on iso merkitys. Nuorena saadut onnistumisen ja pystyvyyden kokemukset kannattelevat pitkälle. Nuoruuden harrastamisella ja kilpailemisella on varmasti todella iso merkitys, vaikka myöhempi ura ei olisikaan urheilun parissa.

SEO tekee tärkeää työtä olemalla kesällä 2022 European Para Youth Gamesien yhteistyökumppani. Itse saan toimia toisena Suomen joukkueenjohtajista. On äärimmäisen hienoa päästä tsemppaamaan nuoria onnistumisiin ja uusiin ennätyksiin.

Osalle urheilu on vain nuoruuden harrastus, joka parantaa kuntoa, luo terveyttä ja antaa hyviä kokemuksia. Toiselle siitä tulee ammatti, joko urheilijana tai vaikka järjestökentän työntekijänä. Itse olen saanut nuo kaikki ja siitä olen todella iloinen. Olen iloinen myös siitä, että SEO on mahdollistamassa ja tukemassa urheilua niin juniori- kuin ammattilaistasolla. Kumpaakin tarvitaan.

On äärimmäisen tärkeää, ettei kukaan jää ilman urheilun tuomia kokemuksia ja hyötyjä vain vammaisuutensa takia. Itse olen saanut urheilla siitä huolimatta ja pyrin myös omalla toiminnallani mahdollistamaan tämän myös mahdollisimman monelle muulle nuorelle vammaiselle.

-Henkka