Henry: Jokaisen olisi hyvä viettää aamupäivä pyörätuolissa

Sain mukavan tehtävän toimia mahtavan SEO Energiaa -tiimimme tiimipäivän vetäjänä. Mukana olivat muut tiimiläiset eli Kristiina Mäkelä ja Satu Mäkelä-Nummela sekä SEO:n väkeä. Paikaksi oli valittu Validian kuntoutuskeskuksen liikuntahalli Helsingissä. Porukan saapuessa paikalle oli ensimmäinen tehtävä valita itselle sopiva pyörätuoli. Ennakolta tuoleja miettiessä päädyin siihen, että koripallotuolit soveltuvat tähän päivään kaikkein parhaiten. Ne ovat sporttisempia kuin tavalliset arkituolit, mutta huomattavasti helpompia kelata ja sisäistää kuin ratakelaustuolit.

Aamupäivän ensimmäinen haaste oli hakea ja juoda kahvit pyörätuolissa istuessa. Kaikki lähtivät ennakkoluulottomasti liikkeelle, eikä yksikään kahvikuppi kaatunut! Liikuntahallin parketti oli totta kai helpoin mahdollinen alusta tähän, mutta toisaalta pyörätuolissa ei ollut siinä vaiheessa montaa minuuttia oltu.

Kahvien jälkeen lähdettiin vetämään seuraa johtajaa ja montaa muuta harjoitusta, joissa kelaaminen eteen ja taakse sekä kääntyminen tulivat tutuiksi. Alussa kaikki joutuivat miettimään, mitä pitää tehdä, jos haluaa päästä esimerkiksi oikealle, mutta tuollaiset asiat nopeasti muuttuvat automaatioiksi. Oli ilo nähdä, kuinka suurella innolla ja määrätietoisuudella harjoitteluun tartuttiin.

Olen istuttanut yli kymmenentuhatta vammatonta ihmistä pyörätuoliin aina päiväkotilapsista presidentti Haloseen saakka. On suorastaan ihmeellistä, miten pyörätuolilla liikkumisen opettelu saa kaikki yrittämään parhaansa ja innostumaan. Koululaisia olen ohjannut 2010 vuodesta alkaen Suomen Paralympiakomitean Para School Day -päivillä ympäri Suomea.

SEO:n päivässä lämmittelyn jälkeen siirryttiin pelaamaan pyörätuolikoripalloa. Pyörätuolikoripallo on yksi suurimmista vammaisurheilulajeista ja yksi niistä, joita voi tehdä oikeasti myös työkseen monessakin eri maassa. Euroopassakin on lukuisissa maissa ammattilaissarjat.  Säännöt ovat lähes samat kuin vammattomien koripallossa. Meiltä vain puuttuu kaksoiskuljetussääntö ja törmäysvapaavyöhyke. Saimme todella hyvät joukkueet tehtyä, ja peli rullasi todella hyvin ja tasaisesti. Kristiinalla oli taustaa koripalloilijana, minkä huomasi, mutta tasoerot tasoittuivat todella hyvin, koska kaikki istuivat pyörätuolissa. Itse yläasteikäisenä pelasin muutaman vuoden vähän enemmänkin korista, mutta pallonkäsittely on aika tehokkaasti hukkunut. Kelausta on toki tullut treenattua senkin jälkeen hyvin paljon.

Erittäin hyvien pelien jälkeen kävimme lounaalla porukalla, ja kaikki kehuivat kokemusta. Tekemisen ilon näki myös kaikkien kasvoilta jo pelatessa. Se on kaikkein suurin kiitos kokeiluita vetäessä.

Olen sitä mieltä, että jokaisen olisi tärkeää päästä kokeilemaan liikkumista pyörätuolilla. Sen tuottama ilo on kaikille sama riippumatta siitä, onko päiväkotilapsi, presidentti vai olympiaurheilija.

– Henkka

Kuvat: Jakke Nikkarinen