Lähipalveluiden puolesta

Isojoen yrieliäs ja yhteisöllinen, noin 2000 asukkaan kunta sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla. Suomen talkoo- eli kökkäpääkaupunkina tunnetun Isojoen kaukaa tunnisteava maamerkki on 231 metriä korkea Lauhanvuori sekä sen huipulta aina merelle saakka avautuvat kuluurimaisemat. Lauhanvuoren kansallispuisto sekä sitä ympäröivä laaja geopark-alue tarjoavat retkeilijöille upeita luontoelämyksiä ympäri vuoden.

Aivan kansallispuiston kupeessa sijaitseva SEO Isojoki on täyden palvelun huoltoasema, jonka yriäjäpariskunta Merja ja Janne Pitkäranta ovat toimineet SEO-kauppiaina vuodesta 2012 lähen. Heille on aina ollut erityisen tärkeää pitää Isojoen lähipalvelut elinvoimaisina ja ajan hengessä mukana. Asemalla huomioidaan hyvin myös retkeilijöiden tarpeet.

Pitkän linjan huoltoasema

Merja aloi yriäjänä samalla paikalla jo vuonna 2007, jolloin hän avasi lounaskahvila Meteoran. Pikkuhiljaa puoliso Jannekin tuli mukaan huoltoasematoimintaan. Siirtymä SEO-kauppiaiksi tapahtui vuonna 2012, kun edellinen toimija lope poloainemyynnin. “Koska meillä oli tässä jo kaavaa huoltoasematoimintaa ja lounaskahvilakin, niin meidän mielestä myös poloainekaupan pi jatkua samalla tonlla”, Janne kertoo. “Kartoimme eri vaihtoehtoja ja päädyimme SEO:on”, Merja jatkaa.

SEO Isojoen tonlla on ollut huoltoasema jo 1960-luvulta saakka, mua palvelut ovat toki vuosien saatossa merkiäväs laajentuneet. Nyt huoltoasemakokonaisuuden palveluihin kuuluvat auto- ja pienkonehuolto, rengaspalvelut, tarvikemyyn, lounaskahvila ja lausleipomo sekä Matkahuollon pakepalvelut ja Alkon lauspalvelu. “Kaavat lähipalvelut ja yhteinen kohtaamispaikka merkitsevät varsinkin maaseudulla todella paljon”, Merja summaa.

SEO Isojoella leivotaan joka päivä ja lauksesta on saatavilla myös kakkuja koin vietäväksi. Ruoanlaioon ja leipomiseen tarviavat raaka-aineet, kuten esimerkiksi munat ja marjat pyritään hankkimaan lähituoajilta.

Maakunnallises tunneu, pitkän linjan “aamuparlamen” kokoontuu päiviäin aamukahville ja vastapaistetulle munkille puimaan yhteiskunnallises merkiäviä puheenaiheita. “Suomen paras aamuparlamen pistää asiat kyllä kuntoon”, Merja kertoo hymyssä suin.

Retkeilijöiden tukena

Sijain Lauhavuoren kansallispuiston ja geopark-alueen kupeessa näkyy tasaises lisääntyvänä retkeilijöiden määränä. Tämän vuoksi kauppiaspari on halunnut panostaa erityises polkupyörämatkailun tukemiseen. Asemalta löytyy oma huoltopiste pyöräilijöille sekä sähköpyörien latausmahdollisuus. “Autamme huollon puolella erilaisissa polkupyöräpulmissa, sekä opastamme etys mielellämme reivalinnoissa”, Janne kertoo. Talvisin myös mooorikelkkareit lähtevät SEO:n pihasta ja jatkuvat aina Lauhavuorelle ja naapurikunin asti.

Se on elämäntapa

SEO:n arvot näkyvät arjessa vahvas. “Käytämme suomalaisia tuoeita ja tuemme seudullisia yriäjiä. Esimerkiksi vuonna 2017 tehdyssä laajennuksessa käytein vain Isojokisia yriäjiä”, Janne kertoo. “Myös uusiutuvuus on meille tärkeää, kaikki on viiden vuoden aikana uusiu.” Edellisen uudistuksen myötä huoltoasemasta haluin tehdä esteetön ja sitä kaua kaikille saavuteava.

SEO kauppiaana toimiminen merkitsee Merjalle ja Jannelle vapaua, mua myös vastuuta. “Se on elämäntapa! Vaikka vuosia on takana jo melko paljon, niin tänne on aina tosi kiva tulla!”, Merja iloitsee. Yhteiskuntavastuullisena asiana kauppiaspari näkee maaseudun lähipalveluiden ja yhteisöllisyyden takaamisen myös jatkossa.

“Tämä on tällainen kaikkien kyläläisten kohtaamispaikka,”, Merja kertoo. “Haluamme pitää palvelut kylällä. Esimerkiksi keväisin pidämme jätskibaarin avajaiset ja tarjoamme sien koko kesän jäätelöannoksia. Talvella pidämme joulukauden avajaiset.“ Tämän vuoden jouluteemana on ollut piparkakkukylän rakentaminen, johon on keksiy uusia Isojokisia yrityksiä. “Yriäjät niistä vielä puuuu!”, naurahtaa Merja.

Kauppiaspari kannustaa ehdoomas kaikkia SEO yriäjäksi harkitsevia lähtemään rohkeas mukaan. “SEO on lämminhenkinen yhteistyökumppani”, Merja iloitsee. “En ole katunut päivääkään”, toteaa Janne ja hymyilee.