Tarina 5/40: Nesteessä! – SEO:n maksuvalmius koetuksella

SEO:n liiketoiminta kukoisti 1980-luvulla. Ennen kuin siihen päästiin, laskunmaksut Nesteelle päin tökkivät pahemman kerran toiminnan alkuvuosina. Maksuvalmiuden aiheuttamasta kriisistä selvittiin sopimalla, mutta siitä alkoi 10 vuoden korpivaellus SEO:n historiassa.

SEO:n maksuvalmiuden kanssa alkoi olla ongelmia vuoden 1980 keväällä. Vaikka myynti veti, huolta aiheuttivat polttoainetoimitusten maksuajat kauppiailta osuuskunnille päin. Samaan aikaan osuuskunta oli vastuussa maksuista Nesteelle.

Kauppiaat tilasivat viikoittain suuria polttoainetoimituksia, jotka osuuskunnan piti maksaa Nesteelle. Joillakin kauppiailla edellistenkin tilausten maksut osuuskunnalle oli vielä tekemättä, koska maksuehdot sen sallivat. Pitihän kauppiaiden saada maksuaikaa myös omille asiakkailleen ja näin taata toiminnan pyöriminen.

”Osuuskunta joutui vakavien likviditeettiongelmien eteen.”

Osuuskunta joutui maksuviiveistä vakavien likviditeettiongelmien eteen. Tilanne oli kestämätön. Hyvin alkanutta matkaa ei haluttu päättää ennen aikojaan, SEO:n tarinalle piti saada jatkoa. Siksi peli piti viheltää poikki ja löytää ratkaisu, joka turvaisi tulevaisuuden.

Jotakin piti siis tehdä ja pian. Nesteelläkin alkoi kärsivällisyys loppua rahojensa odotteluun. Ja koska Neste oli SEO:n markkinoille hyväksynyt, neuvotteluissa oli syytä onnistua…

Toiminta ja tulevaisuus turvattiin, se oli tärkeintä

Neuvottelut Nesteen kanssa käytiin, sillä maksuvalmiuteen piti löytää ratkaisu. Sellainen löytyikin elokuussa 1980: Neste lupasi turvata SEO-kauppiaiden polttoainetoimitukset tytäryhtiönsä E-öljyjen kautta.

E-Öljyt oli Osuustukkukaupan (OTK) ja Nesteen puoliksi omistama yhtiö. Nyt SEO teki  pakon edessä E-Öljyjen kanssa 10 vuoden sopimuksen, joka velvoitti SEO:n ostamaan kaiken polttoaineen heidän kauttaan. Vaihtoehtoja ei ollut, joten sopimus oli syytä hyväksyä mukisematta. Näin turvattiin SEO-kauppiaiden polttoaineiden jakelu asemillaan ja SEO:n pysyminen mukana markkinoilla.

” Vaihtoehtoja ei ollut, joten sopimus oli syytä hyväksyä mukisematta.”

Osuuskunta sai 10-vuotisen sopimuksen mukaan E-Öljyltä (1984 Finnoil) jokaisesta myydystä polttoainelitrasta kiinteän pennimääräisen korvauksen. Osuuskunta lyhensi alkuvuosina syntyneitä velkojaan määrätietoisesti ja vapautui tästä ikeestä vuonna 1990.