Tarina 35/40: Lämmitysöljyä 40 vuotta

Polttoaineiden lisäksi SEO on myynyt koko historiansa ajan lämmitysöljyä asiakkailleen ympäri Suomen. Myyntiverkosto ja -tavat ovat olleet moninaisia ja muuttuneetkin hieman ajan saatossa, mutta edelleen lämmitysöljyä myydään SEO:lla eri kanavien kautta.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: lämmitysöljy, moottoripolttoöljy, löpö, polttoöljy, joita SEO on myynyt yhtä kauan kun se on ollut ketjuna olemassa. Polttoaineiden rinnalla lämmitysöljy on aina ollut tärkeä myyntiartikkeli osuuskunnalle ja kauppiaille.

Lämmitysöljyä on myyty SEO:lla monin eri tavoin, eri kanavien kautta. Perinteisesti kauppiaat ovat myyneet itse lämmitysöljyä asemansa lähiympäristön asiakkaille. Tilattu litramäärä on joko viety perille asiakkaan luo tai vaihtoehtoisesti asiakkaat ovat mahdollisuuksiensa mukaan noutaneet polttoöljyn suoraan aseman mittarista.

”Perinteisesti kauppiaat ovat myyneet itse lämmitysöljyä asemansa lähiympäristön asiakkaille.”

Myyntierät ovat tavallisesti auton tankkausta suurempia litramääriä, joten läheskään kaikilla lämmitysöljyasiakkailla ei ole mahdollisuutta käsitellä ja noutaa tilaustaan itse. Siksi toimitus perille on huomattavasti yleisempi tapa.

Kauppiaiden myynnin lisäksi on ollut muitakin myyntikanavia. Osuuskunta on myynyt lämmitysöljyä suoraan, aivan kuten kauppiaatkin. Yksi nykypäivän suosiota kasvattava myyntikanava on tietenkin verkkokauppa. Netistä tilataan tänä päivänä lähes kaikkea, miksei siis myös lämmitysöljyä. Tämä myyntikanava on ollut käytössä jo pitkään, mutta sen suosio kasvaa koko ajan.

”Netistä tilataan tänä päivänä lähes kaikkea, miksei siis myös lämmitysöljyä.”

Verotus kevyempää kuin dieselissä

Nouto- ja toimitusmyynnin lisäksi lämmitysöljyä on myyty myös jakelumittarista, polttoaineiden tapaan. Automaattimyynti on ollut tärkeä myyntikanava esimerkiksi maa- ja metsätalous- ja työkoneyrittäjille, kun lisätankkausta on voinut tehdä työkoneiden tarpeisiin ympäri vuorokauden.

Polttoöljy on edelleen tarpeellinen käyttövoima työkoneisiin, sillä polttoöljyä verotetaan vähemmän kuin käytännössä samaa tavaraa olevaa dieselöljyä. Tällä tavoin on Suomessa alennettu työkonealan ja samalla alkutuotannon ja teollisuuden kustannuksia.