Tarina 18/40: Kenellä on puhtainta bensaa?

Vuonna 1992 Tekniikan Maailma aloitti lehtensä sivuille bensatestit. Se laittoi Suomessa myytävät bensat paremmuusjärjestykseen puhtautensa perusteella. SEO sai ensimmäisellä kerralla virheelliset tulokset, jotka kumottiin myöhemmin uusintatestissä.

Tarinassa numero 12 kerroimme, kuinka SEO ja kaikki muutkin asemaketjut aloittivat itsenäisen bensiinin lisäaineistuksen. Tästä syystä bensiineissä ajateltiin nähtävän eroja, joita voisi mitata. Mika olisi puhtainta bensaa? Mikä kerää moottoriin eniten karstaa?  

Tekniikan Maailma tarttui aiheeseen ja alkoi järjestää bensatestejä vuonna 1992. Testi tehtiin imuventtiilien puhtauskokeena, jossa mitattiin 60 tunnin aikana imuventtiileihin syntyneen karstan määrä. Testin erottelukykyä on tehostettu estämällä imuventtiilien pyöriminen, joka normaalisti estää karstan kertymisen yhteen paikkaan. Näin testiä saatiin nopeutettua.

”Tekniikan Maailma tarttui aiheeseen ja alkoi järjestää bensatestejä vuonna 1992.”

Ensimmäisessä testissä vuonna 1992 oli mukana vain neljä ketjua, Esso, Neste, Shell ja Teboil. Tuolloin Shell sai testissä erittäin huonon tuloksen, mutta Tekniikan Maailma uudisti testin ja Shell pääsi pälkähästä.

Seuraavassa Tekniikan Maailman bensatestissä vuonna 1995 SEO:kin oli jo mukana. Tulos ei ollut kovin mairitteleva, vaan SEO sai testissä toiseksi huonoimman arvion. SEO:lla ei voitu uskoa tulosta ja epäiltiin bensiinin lisäaineen annosteluvirhettä tai muuta inhimillistä kömmähdystä.

”VTT ilmoitti, että SEO:n myymä bensiini oli yhtä puhdasta kuin paras markkinoilla oleva bensiini.”

VTT:n testi toi totuuden

SEO teettikin riippumattoman uuden testin VTT:llä saadakseen asiaan selvyyden. Tulos miellytti. VTT ilmoitti, että SEO:n myymä bensiini oli yhtä puhdasta kuin paras markkinoilla oleva bensiini. SEO:n asemille toimitettiin tämän jälkeen markkinointimateriaaleja, joissa oli teksti: ”SEON HUIPPUBENSA.” Toinen teksti kuului: ”PUHTAAMPAA EI OLE.”

SEO selvisi siis voittajana tästäkin ulos, alkukankeuksien jälkeen. Oli todistettu, että oma lisäaineistus toimii ja bensiini on puhtainta mitä Suomesta löytyy. Viimeisin Tekniikan Maailman bensatesti järjestettiin vuonna 2003.